Stukje geschiedenis Stad Lochem wijn

In het jaar 2007 kwam ik daadwerkelijk in aanraking met het fenomeen wijnbouw. Nadat ik mijn kameraad Anton Sikkes en zijn vrouw Astrid had verhuis naar hun idyllisch gelegen huisje in Fratta Todina konden we daarna direct beginnen met het plukken van de druiven op de bijbehorende wijngaard. De wijngaard had al een paar jaar geen onderhoud meer gehad maar we haalden er desalniettemin een mooie oogst van af die wij vervolgens brachten naar de wijncoöperatie in het nabijgelegen Marsciano.  Mijn belangstelling voor wijn werd na dit eerste avontuur sterker.

Ook in de omgeving van Lochem was een collega begonnen met het brouwen van cider op basis van appels uit diverse boomgaarden. Ook hiervoor werd mijn interesse gewekt; zodoende hielp ik een handje en leerde ik enigszins hoe het proces voor de cider tot stand kwam.

In de jaren daarop meldde ik mij telkens in oktober in Italië om te assisteren bij de werkzaamheden rond de vinificatie ofwel het verwerken van de geplukte druiven naar een beginnende wijn.

Bij mij in de tuin had ik ook een paar druivenstruiken staan en ook in de omgeving constateerde ik de aanwezigheid van een aantal blauwe druiven.

In 2013 resulteerde dit in een eerste oogst  en met een A-4 bij de hand is het begonnen. Hoewel zeer amateuristisch ontstond er een wijn met weinig gebruik van sulfiet en ten gevolge van een wat te groot vat kwam er een te veel aan zuurstof bij hetgeen leidde tot oxidatie en werd het een wat sherry-achtige smaak hetgeen niet de bedoeling was.

In de daarop volgende jaren groeide het aantal tuinen waar ik druiven kon plukken. In 2016 was dit 15 tuinen en 2 wijngaarden. Het is erg mooi om te zien en proeven dat er door onderhoud en verbeteringen in de vinificatie goede resultaten worden geboekt.